יום רביעי, 23 בדצמבר 2009

אי ניהול חשבונות וניהולם הלקוי על ידי הנישום או רואה חשבון

אי ניהול חשבונות וניהולם הלקוי
אי ניהול פנקסי חשבונות (גם על ידי הנישום וגם על ידי רואה חשבון )
ניהול פנקסי חשבונות הינו נושא רחב ומכיל בתוכו מגוון רחב של נושאים. להלן דוגמאות:
•    סוגי ספרים שיש לנהל: ספר לקוחות, קבלות, הזמנות, חשבוניות.
•    שיטות ניהול פנקסי חשבונות שיש לנהל : שיטה חד צידית או שיטה כפולה.
•    עיתוי רישום בספרים: בספרים כמו קבלות, חשבוניות, הזמנות.
•    החזקת ספרי הפדיון של העסק – בנק, קופה.
•    רשימות מלאי לסוף שנה.
תכלית ניהול ספרים תקין היא לאפשר הערכה נכונה של הפעילות העסקית של העוסק.מטרתן של הוראות ניהול פנקסים הינן, בין היתר, לקבוע כללים אחידים לשיטת ניהול מערכת חשבונות מקיפה שתחייב את כל העוסקים, להגדיר מונחי יסוד הקשורים לשיטת ניהול מערכת החשבונות, לקבוע דרישות אחידות ומפורשות לצורתם ולתוכנם של התיעוד והספרים אשר מרכיבים את מערכת החשבונות ולהתאים במידת האפשר את חובת ניהול מערכת החשבונות לאופי העסק וגודלו.
הוראות ניהול פנקסי החשבונות הן משותפות למס הכנסה ולמס ערך מוסף ,הוראות בדבר ניהול ספרים הותקנו למטרות ביקורת של שלטונות המס על העוסקים וכאחד האמצעים היעילים יותר לבחינת מחזור עסקיהם לצורך תשלום מס. העדר ניהול ספרים כחוק, מאפשר לעוסק להעלים פרטים חיוניים מעיני שלטונות המס,ומאפשרים לו להתחמק מתשלום מס כמתחייב על פי החוק.בזכות הוראות אלו יודע כל בעל עסק איזו מערכת ואילו פריטים שבה חובה עליו לנהל, ומה משמעותו של סיווג חשבונותיו כ"בלתי קבילים".
מהות הוראות ניהול הפנקסים (ס 3 בתוספת ה' להוראות מס הכנסה).
הוראות ניהול פנקסי חשבונות מפורטות בתקנות מס הכנסה ומחולקות, באופן כללי, לשני חלקים. החלק הראשון עוסק בהגדרת המושגים הקשורים לחובת ניהול הספרים ולצורת ניהולם, כולל מועדי רישום התיעוד החשבונאי ושמירתו, ניהול סרט קופה רושמת, מספור עוקב של חשבוניות וכיוצ"ב.
בחלק השני מפורטות הוראות ניהול הפנקסים המיוחדות לכל ענף וענף כלכלי (הוראות ייחודיות אלה קרויות בלשון החוק "תוספות" לניהול ספרים) והן מונות 15 ענפים כלכליים בתחומי המסחר הקמעונאי, המסחר הסיטונאי , יצרנים, מקצועות חופשיים (המהווים רשימה "סגורה"), רופאים, קבלנים, בתי ספר לנהיגה, בתי ספר, סוחרי מקרקעין, מתווכי רכב, סוכני ביטוח, תחנות דלק, חקלאים, יהלומנים, נותני שירותים ואחרים.
במישור האזרחי שלושה סעיפים בחוק מע"מ מתייחסים לחייב במס שאינו מנהל ספרים או מנהלם בסטייה מהותית:
סעיף 74 סירוב לקבל דו"ח
סעיף 74 לחוק מע"מ הקובע כי אם לא ניהל חייב במס בתקופה מסוימת, פנקסי חשבונות או ניהל אותם בסטייה מהוראות החוק או התקנות לפיו , שהייתה מהותית לעניין קביעת מחזור העסקאות או המס, או שהמסמך שעליהם מבוססים הפנקסים לא נשמרו בהתאם להוראות , רשאי המנהל לסרב לקבל כל דו"ח , המתייחס לשנת המס שבה כלולה אותה תקופת הדיווח שלגביה נתגלו הליקויים.
החייב במס יכול לערער בבית המשפט המחוזי או בפני ועדה לקבילות פנקסים תוך חמישה עשר ימים מקבלת הודעה ממנהל המע"מ על סירוב קבלת בדו"ח. רצוי להעזר בבעלי מקצוע כגון רואה חשבון.

סעיף 95 קנס על אי ניהול ספרים.
 סעיף 95 לחוק מאפשר הטלת קנס אזרחי , בשיעור מרבי של 1% מסך כל מחזור עסקאותיו של עוסק או מסך כל השכר של המלכ"ר או מסך כל השכר ורווח של מוסד כספי בשל אי ניהול חשבונות או ניהולם בסטייה מהותית מן ההוראות.
החייב במס יכול לערער בבית המשפט המחוזי או בפני ועדה לקבילות פנקסים ,תוך שלושים יום מיום שנודע לו על ההחלטה.
פס"ד 1635/97 בפ"ד נקבע כי אישור על משלוח על החלטה לפי סעיף 95 ( קנס על אי ניהול ספרים) הוא הוכחה כי הודעה כזו נשלחה וכי קיימת "קביעה סופית".
סעיף 113 איסור הוצאת חשבונית מס.
סעיף  113 לחוק המסמיך את המנהל , כאשר נתגלה כי עוסק אינו מנהל פנקסי חשבונות או מנהלם בסטייה מהותית מן ההוראות , להתרות בעוסק על המחדל תוך פירוט הפגם שנמצא. אם לא תוקן הפגם תוך חודש ימים , רשאי המנהל לאסור על עוסק להוציא חשבונית מס.
החייב במס יכול לערער בבית המשפט המחוזי או בפני ועדה לקבילות פנקסים ,תוך שלושים ימים מיום ההתראה או ההודעה על האיסור.
מתי פסילת ספרים מוצדקת?
פסילת ספרים היא מוצדקת כאשר קיימת סטייה מהותית מאופן ניהול ספרים,ומהות הסטייה קיימת כאשר יש בסטיות אלה כדי לפגוע ביכולת לקבוע את מחזור העסקאות או את המס המתחייב. מכאן, שסטיות שוליות גן אם יש בהן כדי להקשות במידה מסוימת על המשיב בעבודתו, אין בהן כדי להצדיק פסילת ספרים. ואולם , בנושא זה יש להדגיש , כי סטיות היכולות כל אחת בפני עצמה להיחשב כ"סטייה שולית", יכול שיהיו יחד במצטבר לסטייה מהותית. (פ"ד 576/923 מנהל מע"מ נ´ חברת מפגש האון בע"מ).
יובהר כי אישור פסילת הספרים, מסמיך את המשיב להפעיל את סמכותו להוציא שומה לפי מיטב השפיטה. במידה והספרים אכן יפסלו, לא ניתן לדרוש מהמנהל מע"מ להוציא שומה מבוססת ומדויקת לכל דבר ועניין ולהצדיק את שומתו לכל פרטיה. שכן, מנהל המע"מ רשאי לקבוע את השומה לא רק על פי עובדות מוכחות ונתונים בדוקים, אלא גם על פי הערכות, אומדנים, וניסיון אישי (פ"ד 5709/95 בן שלמה נ' מנהל מס ערך מוסף ירושלים).
אנו ממליצים לכם בכל מקרה להעזר ברואה חשבון קרוב למקום מגוריכם אם אתם גרים ברמת גן קחו רואה חשבון ברמת גן

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה